Informatie over Wereldoorlog 2

Introductie

De tweede wereldoorlog vond plaats van 1939 tot 1945, waarbij Nederland in 1940 is veroverd door de duitsers.

De tweede wereldoorlog staat vooral bekend vanwege alle gruwelijkheden die afspeelden. Zoals de concentratiekampen en het uitroeien van de joodse gemeenschap.


Waardoor is het ontstaan?

Het ontstaan van de tweede wereldoorlog heeft meerdere oorzaken:

  • Het negeren van het Verdrag van Versailles
  • Herstelbetalingen van de Wereldoorlog 1
  • Nationalisme
Wij noemen het negeren van het verdrag van Versailles, waarin is opgenomen dat het duitse leger niet meer dan 100.000 soldaten mag recruiteren. ... Waarin stond dat Frans-Belgische troepen het Ruhrgebied bezet moesten houden.

Toen Duitsland het Ruhrgebied terug vorderde, werd er niet naar gekeken door andere landen.
Toen Duitsland zijn leger ging uitbreiden, zijn fabrieken omtoverde tot tank-productie, werd er niet naar gekeken door andere landen. Op een loze waarschuwing na.

Dit gaf Duitsland, Adolf Hitler alle kans om de Duitse economie op te bouwen, een leger op te bouwen, technologische voortgang te boeken en snelwegen aan te leggen.
Snelwegen gebruikt bij Blitzkrieg.


Welke landen vochten?

De asmogendheden De Geallieerden
Duitsland Australië Brazilië
Italië Canada Frankrijk
Japan Groenland Mexico
Bulgarije Nieuw-Zeeland Verenigd Koninkrijk
Hongarije IJsland Zuid-Afrika
Roemenië China Albanië
Eerste Slowaakse Republiek België Denemarken
Finland Egypte Ethiopië
Kroatië Filipijnen Griekenland
Mantsjoekwo Joegoslavië Luxemburg
San Marino Mongolië Nederland
Siam Noorwegen Polen
Sovjet-Unie Tsjecho-Slowakije
Verenigde Staten
Het is een behoorlijke lijst aan deelnemende landen. Waarbij de landen onder asmogendheden vaak onder een marionetten-regering vallen. Deze landen veranderen ook vaak naar de geallieerde zijde naarmate de oorlog voortduurde.


Nieuwe technologieën

Wat is een oorlog, zonder nieuwe technologieën? De reden waarom Nazi-Duitsland een Blitzkrieg zo snel kon uitvoeren, of bijvoorbeeld Polen zo snel kon veroveren, is de technologische welvaar van de Duitsers.
Zo hadden ze snelwegen aangelegd, om zich sneller te kunnen verplaatsen, bepanserde tanks aan hun leger toegevoegd, wapens waar Polen helemaal niet klaar voor was, hell, heel Europa niet klaar voor was.

De lijst met nieuwe wapens is oneindig, maar een aantal zijn héél bekend geworden. De Sturmpanzer, Panzerkampfwagen, Stug, V2 raket, ... ga zo nog maar door!

V2 Raket
Wist je dat de maker van de V2 Raket na de tweede wereldoorlog is overgelopen naar de Verenigde staten? Wernher von Braun heeft voor NASA gewerkt en gezorgd dat er mensen op de maan landen!


Concentratiekampen

Tijdens de voortgang van de Tweede wereldoorlog werden er misselijk makende onthullingen gedaan. Nazi-Duitsland bleek bezig te zijn met het uitroeien van de joodse gemeenschap.
Hiervoor waren grote kampen opgezet, welgenoemd: Concentratie kampen. Ook in Nederland hadden was er een concentratiekamp gevestigd. Kamp Westerbork.

[Een lijst met Concentratie kampen]

Een concentratiekamp, was bedoeld voor het plegen en opruimen van massa-moorden. De slachtoffers werden aangeleverd als vee, op treinen. Eenmaal aangekomen moesten zij hun bezittingen inleveren, werden ze kaal geschoren, ontdaan van hun kleding en werden ze voorgeleid naar de douche.
Dit was een grote ruimte, met een gesloten deur, aan de muren hing iets dat leek op en douchekop. Echter kwam hier geen water uit, maar gas.


Het einde van de oorlog

De tweede wereldoorlog is niet beeindigd met de dood van Adolf Hitler. Adolf Hitler heeft zichzelf om het leven gebracht in zijn schuilbunker, toen de Russen dichterbij kwamen.
De Russen kwamen Duitsland aan de Oosterlijke kant binnen, terwijl de Verenigde staten aan de Westerlijke kant Duitsland binnen kwamen. Eenmaal in Berlijn is er een scheiding's muur opgebouwd, welgenoemd De Berlijnse muur. En begon de Koude oorlog.

Nadat de Duitsers waren veroverd, was Japan aan de beurt. De Japanners zijn trotse mensen, iets wat wij ons hier niet voor kunnen stellen. Zij waren letterlijk bereid te sterven als kamikaza bommen voor hun keizer.
Op 6 augustus 1945 wierp de Verenigde staten een uraniumbom af die Hiroshima vernietigde. Nog steeds nam het Japanse kabinet geen besluit tot overgave, hopend dat de Amerikanen slechts één zo'n wapen bezeten hadden. Op 9 augustus vernietigde een plutoniumbom Nagasaki. Aan verbrandingen en stralingsziekte bezweken 145 000 mensen.

De Sovjet-Unie had, toegezegd precies drie maanden na de Duitse overgave Japan aan te vallen. Op 9 augustus 1945 begon "Operatie Augustusstorm" die het Japanse Kwantoengleger verpletterde. Vervolgens op 10 augustus, dwong keizer Hirohito het kabinet om telegrammen naar de geallieerden te zenden dat de Verklaring van Potsdam aanvaard werd, hierbij wilde hij wel zijn aanstelling behouden. De geallieerden omzeilde deze kwestie door te stellen dat het Japanse volk zijn eigen staatsvorm zou mogen kiezen.


Er is nog een hoop meer te vertellen over de Tweede Wereldoorlog, er is enorm veel informatie bekend.


Over ons

Website met informatie, documentaires, boeken, games, films, series en museums over de eerste en tweede wereldoorlogen.

Bronnen

Wikipedia


wereldoorlog1418.nl


Bol.com (Product informatie)